Shopping cart 0

Shopping cart

There are no products in your shopping cart yet.Graag deel ik met jullie mijn persoonlijke hoefschoenen ervaring met verschillende merken Floating Boots, Renegade, Cavallo Equine Fusion, Easyboot Epic en Glove wat misschien kan helpen bij de keuze:

Renegade: superschoenen! Al vele kilometers mee gemaakt en doen het prima, sluiten mooi aan, zeer eenvoudig aan te doen – blijven erg goed zitten en van kabeltjes breken heb ik persoonlijk geen last maar ik weet dat er ruiters zijn die er wel regelmatig last van hebben. Het enige gekke wat ik ooit meegemaakt heb is dat ik tijdens een galop op een grindpad mijn paard plots raar ging lopen, toen ik keek zat werkelijk de hele schoen omgedraaid aan zijn hoef – dus de hielkap zat om de hoef! De schoen was niet kapot, zelfs geen kabeltje af, het kunststof is toch heel flexibel dit had ik niet verwacht.

Wat bij mij op links wel eens gebeurd is het draaien, heel licht maar toch. Mijn paard heeft echte ronde voorhoeven. Dit gebeurt enkel als hij iets lang staat en de schoen (te) strak zit dat deze gaat kruipen. Een teken voor mij om weer even netjes rond te zetten.

Mijn achterschoenen zien er dramatisch uit – grote gaten in de voorkant, mijn paard sleept als we te langzaam gaan naar zijn zin en dat met alle kilometers die we er al mee gemaakt hebben. In beide zit er een gat maar slijt niet verder of scheurt niet uit, misschien zitten ze daardoor nog wel vaster. Ook heb ik dit wel eens geplakt, ik zal dat voor het zicht nog eens doen.

Floating Bootssuperschoenen!! Hele fijne schoenen en zo ontzettend flexibel. Hiermee rij ik nu vooraan en draaien niet door het profiel in de zool (voetbed). Ik vond dit voor mijn paard wat hoog en heb het hoogste gedeelte eruit geknipt, zo ook de lengte die heb ik wat aangepast. Dat vind ik dus zalig aan een schoen dat je deze met een nijptang op maat maakt! De zwarte schoen is populairder maar zelf heb ik te transparante zodat je goed kunt zien of de hoef er mooi goed in zit. Verwarmen kan ook nog maar dat is alleen nodig bij onnatuurlijke hoefvormen. In echte diepe zware modder (zeeuwse klei) blijft deze wel iets eerder steken dan de Renegade mits je hem echt heel strak aangeschaft hebt (dus maatje kleiner en met een rubber hamer een tik met de hamer om aan te doen).

Cavallo : Hele fijne sterke schoenen! Mijn ene paard (fjord) loopt er zalig op maar de andere niet, hij heeft geen last van de hoefbal maar de rand valt in zijn koot – hij staat te laag op de hielen voor deze hoefschoenen.

Bij mijn paard waarbij ze prima zitten: In het begin heb ik wat vaseline op de hoefbal gedaan maar dat bleek eigenlijk niet nodig. Onze paarden die op een vlakke zachte ondergrond leven hun huid van de hoefballen worden alleen gekieteld door grassprieten. Paarden die op een ruigere ondergrond leven hebben ook een vele malen sterkere huidstructuur – mijn vriendin in frankrijk haar paarden staan in de bergen en voor trektochten doen ze allemaal cavallo’s aan, van kapotte hoefballen heeft zij nog nooit gehoord. Dus laat ze er aan wennen of als je ze slechts een enkele keer gebruikt doe een sok aan.

Wat ik ook zo fijn vind aan de Cavallo’s zijn de drainage gaten – dus wat er in gaat kan er ook weer uit, gelijksoortige modellen als Old Mac en Trail etc missen dit waardoor je uiteindelijk met een water en modder zware klomp aan de voeten rijdt.

Vooral het allerlaatste model Trek met sluiting aan de voorzijde, zachte rand en het feit dat deze in rond en smal te verkrijgen is en dat per stuk (dus ook voor paarden met 2 verschillende voorhoeven) is echt een zeer populaire schoen.

Voor Cavallo Simple - achter Cavallo Trek

Equine Fusion: Vind ze zeer geschikt om te rijden met pony’s zoals (aangespannen) shetlanders. Daar lijken ze echt voor gemaakt, zitten als gegoten en zijn heerlijk zacht. Doordat dit ook een klein zool-oppervlak betreft blijven flexibel en toch sterk. Nu mijn ervaring onder het zadel met mijn paard hoefbreedte 12 – 13cm.:  De zool heeft over dit groter oppervlak dezelfde dikte als bij de kleine maatjes en dat lijkt in sommige gevallen toch tot snelle slijtage te leiden, daarbij kunnen ze bij te ruim zitten de neiging hebben tot draaien. Het grootste nadeel is dat de binnenkant van textiel als ze nat zijn moeten ze drogen (in koudere perioden binnen in huis) en dat stinkt naar natte hond wat mijn huisgenoten niet kunnen waarderen. Wel heb ik deze gebruikt als revalidatie schoen om voor langere periode aan te houden en letterlijk wandel/stapritje gebruikt (of eigenlijk uitgeleend). Alles beneden de maat 10 heeft ook hier minder last van.
Update: Bij het laatste model de All Terrain is de zool aangepast - naast dat deze dikker is heeft deze veel meer profiel en een betere afrol. Het resultaat is dat deze sterker is en beter geschikt voor de grote maten.

Links de nieuwe All Terrain - rechts de Ultimate. Een duidelijk verschil.


Scoot Boot: Ondanks dat ik een beetje huiverig was een succes! Ik heb er ondertussen heel wat kilometers mee gemaakt, heb pads en gaiters uitgeprobeerd zodat we voor ieder probleem een oplossing hebben. Ik kom hier nog verder op terug en hoop nog een scoot boot blog toe te voegen.

 

 


Easyboot Epic Sterke schoenen, als ze goed zitten doen ze het prima. De zool wat aan de harde kant maar daarom bijna onverslijtbaar. Bij één van mijn paarden zitten ze prima, ooit eentje verloren. bij een ander paard is de hoef wat minder stijl en kan ik niet voldoende spanning op de het kabeltje krijgen, ik zou daar dus eigenlijk een kabeltje van een maat kleiner in moeten steken maar zo ver ben ik nooit gegaan.

Easyboot Glove Die doen het wel of doen het niet. Weer de harde sterke zool van Easyboot - ik heb graag dat ze wat gevoel bij de ondergrond hebben. Glove doet het wel of niet – als de hoef de juiste vorm en helling heeft, liefst dat je ze nog een tik moet geven met de rubber hamer zitten ze ook als een huis!

Marquis heb ik nooit geprobeerd – ik heb al voor- en tegenstanders gehoord maar het oppompen en dan vooral het "hoe hard" is waar het vaak fout gaat en altijd het pompje mee als je gaat rijden. Ook zijn ze redelijk zwaar.

Old Mac: Een nadeel is het onvriendelijke bandje wat rond de koot moet en daardoor weer een extra gaiter nodig hebt om de huid te beschermen tegen wondjes. Daarbij geen drainage gaten dus wat er in gaat blijft er in. En de velcro sluiting aan de achterzijde wat sneller uitgetrapt kan worden maar wel door een riempje extra beschermd wordt.
Wel is dit een goede hoefschoen voor hoeven waarvan 1 kant nagenoeg recht is of bij flairs - je kunt ze beter op maat maken en blijven perfect zitten. De bovenzijde rond de koot is wat smaller dan bijvoorbeeld de Cavallo.

Easyboot Trail weer de velcro sluiting aan de achterzijde. In zware modder kan dit wat kracht verliezen en wat open gaan bij een kleine aantik gevoeliger om uit te trappen. De nieuwste heeft wel nog een extra (velcro) sluiting.

Hier de achterzijde.


Dallmer Clog – geen ervaring mee spreken mij ook niet aan van die hoefijzersvormige “schoenen” het gaat ook om bescherming van de zool voor steenslag ed.

Verliezen, wondjes is toch vaak een kwestie van niet (meer) goed passen, bijvoorbeeld net voor een volgende bekapping. Je leest op het internet verhalen van niet goed zittende schoenen maar dit zijn ook juist de vragen/verhalen die geplaatst worden. Dagelijks worden er vele paren hoefschoenen verkocht , de populairste zijn Renegade, Floating Boots en Cavallo Trek en zie het aantal dat aangeboden worden op 2de hands verkoopsites Marktplaats / Kapaza en dan met name de Floating Boots en Renegades, niks of bijna niks! Dit zegt genoeg!

Hoefschoenen verliezen: zelf heb ik dit eigenlijk nooit. Het gekke is wat in mijn vorig hoefijzer leven dit juist veel voor kwam, bij het verlies van een schoen gebruik je een krachtterm stapt af graait de schoen en doe hem terug aan – ja soms even zoeken...

In mijn ijzertijd was het te hopen dat de ijzer er in ieder geval volledig af was anders is het drama om onderweg handmatig te proberen de laatste nagel(s) uit de hoef te wrikken. Zien of dit niet teveel schade aangericht had, terug keren naar huis en maar hopen dat de smid op korte termijn bereid was om te komen….

Meer info en foto's en video's vind je op onze Facebookpagina en Instagram.
 

 
 

Contact us

EquiSchoen
Venneweg 16
9541XN Vlagtwedde (NL)

  info@equischoen.com

BE +32 468 56 71 68
NL +31 6 1894 5079 also WhatsApp
(Monday - Thursday between 9.30 - 12.00 am)

KvK / COC nr: 70386218
BTW / VAT nr: NL002011145B65

Follow us

 

All prices include VAT - Powered by CCV Shop software webshop

This website uses both functional and non-functional cookies. More info in our Privacy Policy.
Accept selected cookies